The main project’s concepts are the following:

 

Establishing a strong relationship among the museum’s plot, Pyynikintori square, Heinatori-Heinapuisto and the eastern part of the competition area, by mean of a clear pedestrian connection system, also enabled by the new buildings’ shape, orientation and relationship.

 

The shape and volumes of the new buildings comes out from the strong relationship with open spaces and surroundings, playing with heights, orientation and roofs’ practicability. Infill development is concentrated on the west and east sides of the competition area and previews 2 high buildings that act like gates to enter the area and firmly define the cityscape. On the west side the high building is part of a new block, which is shaped by the relationship with surrounding buildings’ height and by the will of creating a new square in connection with Pyynikintori, nearby the hay-weighing building. The total gross area of infill development is therefore less than 16.000 sqm., because this surface would force the block to much higher volumes, that, on our opinion wouldn’t fit with context and would subtract light to the surrounding buildings.

 

The new museum extension’s shape plays with the double city grid orientation on the northern and southern sides ok Pirkankatu Street; it also relates to the “squared” shape of the current museum’s premises and the new extension’s plot; finally, it takes into account the presence of trees on the plot.

The result are 2 overlaying “square shaped” volumes, with different orientation, a transparent level on the ground floor for foyer facilities and a glazed patio to host the trees and give light to the museum’s spaces.

The ground floor, besides foyer, also hosts meeting facilities and a backstage with the loading space, directly adjacent to the service lift.

The upper volume, above ground floor level, is oriented towards Pyynikintori square and hosts the Contemporary Art exhibition hall with a practicable flat roof for open air exhibitions and a small cafeteria. This level is connected to the square through a pedestrian extension by the bus pavilion’s roof, which is treated like an urban park. The roof level is also accessible independently from the ground floor by an exterior ramp.

The pedestrian bridge over Pirkankatu could be avoided and the project would work anyway, but, on our opinion, it would lose strength.

Below the foyer on the ground floor, there is a partially underground level with another exhibition hall and office and library facilities, with independent acces through the exterior ramp. This level also hosts storage and technical facilities. These functions take light by a green yard that runs on 3 sides of the buildings.

Connections with the museum’s current premises are either at the underground level, or at the the second floor, through a covered bridge. This allows either a complete circular visit through the collections, or a partial visit to the museum’s sections, from the new foyer level.

elevators in a central position grant the connection among levels for visitors.

 

Pyynikintori square’s trapezoidal shape is divided in 2 triangles in order to manage the pedestrians connections to the museum and to new infill development in Heinatori- Heinapuisto, where another square opens up towards Pyynikintori, to create a total connection among the parts.

The new bus pavilion has been created in one of these 2 triangles, opening towards the museum, Heinatori-Heinapuisto and also towards the Music Conservatory on the south west corner of the square. This building’s roof is conceived like a practicable urban park , which gently bends up from the square and runs above Pirkankatu Street to the museum’s roof with open-air exhibitions and cafeteria, or descends before the street for a ground level connection with the new museum’s entrance.

The bus pavilion also hosts retail facilities in direct connection with the square, on a slightly recessed level, in order to create a more private and protected pedestrian area from the bus and taxi station the north side of the square.

On the south side, in the semi-circular space, it is located the children playground.

Trees and historical lighting on the square have been respected.

Committente: City Council of Tampere
Località: Tampere (Finland),
Periodo: 2017
Progetto architettonico:
STUDIO ALBINI ASSOCIATI