New school complex in Sassa (L’Aquila)

Sassa 2018

The goal this project aims to achieve are either:
SOCIAL AND URBAN TARGETS:
Creation of an urban park for the community, where the new school complex finds its place.
The green landscape and the brief’s request to organize each school building around a common space suggest curvilinear shapes.
Common activities – gymnasium, canteen and bar are conceived in separated buildings, for an indipendent and free access in extra school time.
FUNCTIONAL TARGETS:
The 3 Schools are organized around a central space, facing a courtyard-garden, which becomes their functional core. The common space becomes connection, avoiding corridors and eliminating waste of space.
Separations between classes are flexible, to change theaching configuration from class to laboratory
ARCHITECTURAL AND SUSTAINABILITY TARGETS:
Curvilinear shapes integrated in the park –Visual transparency between inside and outside – Green roof – low maintanance – sunn radiation control – crossed ventilation – Domotics

Tipologia: Concorso di progettazione
Ente banditore: Comune di Sassa a l’Aquila
Località: Sassa
Periodo: 2018
Progetto: Studio Albini Associati